Een Brits paspoort zal net zoveel waard zijn als een Argentijnse pas, als de Britten voor een harde Brexit kiezen – en er een einde komt aan het vrije verkeer van personen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Dit blijkt uit een nieuwe studie naar de waarde van paspoorten.

De studie, uitgevoerd door Henley and Partners, bekijkt het aantal landen dat kan worden bezocht met een paspoort zonder een visum aan te vragen.

Momenteel staat Duitsland bovenaan de lijst: 177 landen op een totaal van 218 landen kunnen visumvrij worden bezocht met een Duits paspoort. Het Verenigd Koninkrijk staat met 175 landen nu nog op de derde plek, samen met Frankrijk, Italië en Spanje.

Argentinië staat op de 22ste plek, onder Roemenië, San Marino en Chili.

“We hebben onderzocht wat de ene nationaliteit meer waard maakt dan de andere, en natuurlijk is de Britse nationaliteit één van de meest waardevolle ter wereld”, zei hoogleraar Dimitry Kochenov van de Rijksuniversiteit Groningen, tijdens een conferentie in Londen.

"We hebben vervolgens bij wijze van grap gekeken naar het effect van de Brexit - een harde Brexit zonder enige vorm van vrijheid van verkeer van personen en andere rechten die bij de Europese Unie horen. Het Britse paspoort kwam zo uit op het niveau van het Argentijnse paspoort", aldus Kochenov.

Deze grafiek laat het huidige verschil zien:

Passport

Kochenov voegt daar aan toe: "Dit laat zien hoe gevaarlijk de hetze tegen 'gezond verstand' is, die de regering van het Verenigd Koninkrijk heeft ontketend. Er staat ontzettend veel op het spel."

Het Britse paspoort zal op de schop gaan wanneer de Brexit-onderhandelingen, die volgend jaar zullen beginnen, zijn afgerond.

De woorden "Europese Unie" zullen verdwijnen van het document en de kleur van het paspoort zal ook veranderen van bordeaux-rood naar blauw, zo meldde The Times in september

"We overwegen een aantal veranderingen voor het paspoort, nadat het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten", aldus immigratieminister Robert Goodwill, in reactie op een vraag in het Britse parlement over de herintroductie van het Britse "ouderwetse blauwe paspoort".

Londens staatsburgerschap

Kochenov zei dat Londen het hardst zal worden geraakt door een harde Brexit, waarbij de overheid de controle op immigratie verkiest boven het onderdeel uit blijven maken van de Europese interne markt. In dat geval is volgens hem een apart "Londens staatsburgerschap" een logische optie.

"Een visum voor Londen, hoewel het belachelijk klinkt, zou een goed idee zijn, gezien de drastische kloof tussen wat de overheid denkt dat goed is, en wat daadwerkelijk goed is voor Londen", aldus Kochenov.

"Een stad kan los van zijn fysieke omgeving bestaan, zo lang die verbonden blijft aan een sterke economie elders", zei hij.